Van restmateriaal stoeltjes maken voor lokale bassischolen? Waarom niet! John: “Ik ben succesvol ondernemer en zo kan ik iets terugdoen voor de gemeenschap.

John Alforque is Alforque Woodcraft Industries begonnen in 1998. In eerste instantie verkocht het bedrijf uit hout gesneden kunstwerkjes, maar toen de vraag hiernaar afnam stapte Alforque over naar stenen objecten. De naam van het bedrijf bleef echter ongewijzigd. De familie Alforque is eigenaar en het bedrijf wordt nog steeds gerund door John en zijn vrouw. De zaak is stevig gegroeid in de tussentijd en sinds 2007 verkoopt John ook aan internationale partijen in onder andere Japan, Korea en Hawaï. Met deze groei is ook het aantal werknemers sterk toegenomen. Inmiddels werken er 50 mensen die naast het salaris worden voorzien van kosteloze accommodatie.

Omdat John en zijn vrouw duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zijn ze onlangs een nieuw project gestart dat zich richt op het recyclen van bedrijfsafval. Hier worden nieuwe stenen blokken van gemaakt die weer als bouwmateriaal fungeren voor zijn eigen zaak. Dit initiatief levert banen op voor schoolverlaters uit de buurt.

Inmiddels is de vraag naar uit hout gesneden kunstwerken weer aangetrokken. De productie hiervan lever veel resthout op. Waarom weggooien als je er ook iets goeds mee kunt doen? John gebruikt het resthout om stoelen en tafels te maken voor lokale basisscholen. Dit is zijn manier om iets terug te doen voor de lokale gemeenschap. Benieuwd naar zijn verhaal? Bekijk het filmpje hieronder!